KEDVES KATANING TAGOK KÉRÜNK MINDENKIT HOGY ÜZENŐFALÁN ÉS PRIVÁT ÜZENETEIBŐL AZ 1 HÓNAPNÁL 

RÉGEBBI ÜZENETEKET ÉS KÉPEKET   KITÖRÖLNI SZÍVESKEDJETEK  HOGY NE TERHELJÜK TÚL AZ OLDALT.   A SAJÁT OLDALON LÉVŐ KOMMENTEKTŐL JOBRA EGY PICI PIROS +  OTT TÖRÖLHETŐ.

Kedves Barátaink ! A Faliujságon lehet üzenni egymásnak. A Körpanoráma csoportban is lehet nézni Tévé műsort és sok szép tájat is nézni.Kellemes időtöltést kivánunk Mindenkinek!

Kedves Barátaink! ÚJDONSÁG  A NING RÉSZÉRŐL.       !!!

 Ez egy zárt közösség oldal ,ahol   2010. óta a szabadidejét szeretetben,békességben együtt töltő csapat értékes Tagjává váltunk. AZ OLDAL  nem  FIZETŐS  Ezért kérek mindenkit aki velünk akar maradni hogy hivja meg barátait az oldalra .

Kivánunk mindenkinek kellemes idötöltést az oldalon.

                                !                                          

                              A zene kettős ünnepe Koltón


„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, / még zöldel a nyárfa az ablak előtt, / De látod amottan a téli világot?/Már hó takará el a bérci tetőt.” (Petőfi Sándor: Szeptember végén)

Szeptember utolsó vasárnap délutánján, verőfényes őszi napsütésben a koltói Teleki kastély teraszán Téglás Endre, a kastély egyik idegenvezetője idézte fel Petőfi szellemét annak a zenekedvelő társaságnak, amely kettős zenei ünnepre érkezett a festőien szép vidékre. A koltói református templomba orgonaavatásra és az énekkar újraalakulásának 20. évfordulójára gyűltek össze a helybeli gyülekezet tagjai valamint magyarországi, kolozsvári, nagyváradi és nagybányai meghívott vendégek.
Az ünnepi istentiszteleten Pánti László nyugalmazott lelkipásztor igehirdetésében a gondviselő atyai szeretetről, gyermekei iránti hűségéről szólt. A koltói orgona felújítása a 2010-ben tragikus körülmények között elhunyt Bencze Zoltán szüleinek áldozatvállalásából valósulhatott meg. Az eredetileg Dangl Antal-tervezte orgona elemeit később Wegenstein Lipót használta fel az 1937-ban épített orgonához. A felújítást Pozsár Róbert kolozsvári orgonaművész, orgonajavító végezte el. A hangszer teljesen új szekrényt és pedálbillentyűzetet kapott, sípanyaga részben eredeti, részben más orgonákból került Koltóra.
Az igehirdetést követően Varga Károly esperes köszöntötte a vendégeket és az ünneplő gyülekezetet, majd alulírott, egyházkerületi zenei előadó beszélt az orgonák és kórusok történetéről, a gyülekezeti éneklésben betöltött szerepükről. Téglás Lajos kántor-karnagy a húszéves énekkar történetét foglalta össze, mely egy kis emlékfüzetben jelent meg erre az alkalomra. Öt éve a négyszólamú vegyeskar mellett egy szintén négyszólamú kamarakórus alakult Fülöp Gabi kántor vezetésével, mely meglepően tisztán és kidolgozottan szólaltatott meg Philippus de Monte-, Bányai Jenő- és Szokolay-műveket. A kórusok számos alkalommal énekeltek itthon és külföldön egyaránt. Minderről Fülöp Gabi kántor-karvezető, a nagybányai egyházmegye zenei előadója szólt köszöntésében.
Az esperes a vendégek sorában különös tisztelettel és szeretettel köszöntötte Guttman Mihály tanár urat, a Romániai Magyar Dalosszövetség tiszteletbeli elnökét, akinek egész életét áthatja a kórusokkal való tevékenység. A tanár úr méltatta a koltói énekkarok Szatmárnémetiben és Tordaszentlászlón való szép szolgálatát. „A dalban maga a szív csordul ki. Beleénekeljük örömünket, bánatunkat, szerelmünket, gyászunkat. Énekben szabadul fel lelkünk. Elénekelt örömünk megsokszorozódik, bánatunk helyébe a dallam szárnyán a szívünkbe öröm száll.” Az idős professzor végül Széchenyi szavait idézte: „Csak a gyenge szereti önmagát, az erős egész nemzetet hordoz szívében. Legyetek továbbra is magyarok, erősek és hordozzátok egész nemzetünket szívetekben”- mondta az idős tanár úr, aki mosolygós arcával, simogató szavaival és víg kedélyével mindnyájunk szívébe belopta magát.
Tóth Guttman Emese kolozsvári egyetemi tanár, orgonista, a Romániai Magyar Dalosszövetség jelenlegi elnöke díszoklevelet adott át az ünneplő kórusok vezetőinek. Végül orgonaszólók hangzottak el Pánti László és Fülöp Gabi előadásában, valamint Pánti Anikó, a Budapesti Opera magánénekese adott elő egy énekszámot, köszöntve az egybegyűlteket.
Nemzeti imánk eléneklése után a gyülekezeti házban terítettek az ünneplő énekkari tagoknak és a vendégeknek. A gazdagon terített fehér asztal mellett régi ismerősök találkoztak, beszélgettek, majd a Teleki kastélyt nyitották meg a vendégek előtt, ahol a Petőfi emlékmúzeumban tölthettek el egy kis időt. A kastély körüli emlékparkban megtekintettük a nemrég felavatott Liszt-szobrot, vendégfogadóink, a kórustagok történeteket meséltek a grófról, Petőfiről és hitveséről, az öreg fákról, a Bérci tetőről, melyet a szeptember végi vasárnapon még nem takart a hó.
Örömmel és az ünnep szeretetével átitatott lélekkel búcsúztunk Koltótól, melyről azt mondják: bármi is történik, amíg magyar lesz a földön, ennek a helynek üzenete lesz, öröksége a jövő nemzedék számára is megmarad.
Orosz Otília Valéria

Megtekintések: 141

Válasz erre a beszélgetésre

Gratulalok draga testverem,buszke vagyok rad,mindenhez kell tehetseg,szeretet,ezek benned megvannak,minden szavakbol arad a melegseg amit tiszta szivbol adod at mindazoknak akik olvassak .Mindennel napi rendben vagy es orvendek hogy ilyen szep es erdekes dolgokkal toltod be masoknak is a sokszor ures, szomoru napjait,maskor meg a kivancsisagait.Hat,tenyleg kulonlegesen  szep az oldal ,itt mindent megkapsz,szeretetet,baratsagot melegseget,meglepeteseket,vidamsagot es meg sok egyebb gyonyoru dolgokat.Puszi  es koszonet  neked es a kollegaidnak is.IBI
Draga baratnom, gratulalok, hogy megismerteted az esemenyeket  amiken nem minden kedves Kataning tag vesz reszt, es a te szivbol fakado munkad altal mi is reszt veszunk a zene vilagnapjan is megrendezett unnepsegen. A zene bennunk van, elmondja az eletunket, tukrozi a vilagot amiben elunk es dolgozunk, a zene minden ember lelkeben van, egy szikra amit az UR adomanyozott nekunk, amiert halaval tartozunk, es ez altal is kifejezzuk egymas irant a szeretetet es a tiszteletet.Szia es sokszor puszillak...Jutka.

RSS

KATANING TV

OLDAL FORDÍTÓ

TÁMOGATÁS

                 
***

HA TEHETED TÁMOGASD A KATANING OLDALT!

                  KÖSZÖNJÜK!!!

ISTEN HOZOTT!

***


FACEBOOK

MÁR A FACEBOOKON IS MEGTALÁLSZ MINKET! LIKE-OLJ BENNÜNKET OTT IS!!!

Születésnapok

Holnapi születésnapok

ADMINOK

*******

ooo

***

***

***

free counters

***

*******

Profilkártya

Betöltés...

© 2021   Created by Bertalan Katalin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek

***

*** ***