KEDVES KATANING TAGOK KÉRÜNK MINDENKIT HOGY ÜZENŐFALÁN ÉS PRIVÁT ÜZENETEIBŐL AZ 1 HÓNAPNÁL 

RÉGEBBI ÜZENETEKET ÉS KÉPEKET   KITÖRÖLNI SZÍVESKEDJETEK  HOGY NE TERHELJÜK TÚL AZ OLDALT.   A SAJÁT OLDALON LÉVŐ KOMMENTEKTŐL JOBRA EGY PICI PIROS +  OTT TÖRÖLHETŐ.

Kedves Barátaink ! A Faliujságon lehet üzenni egymásnak. A Körpanoráma csoportban is lehet nézni Tévé műsort és sok szép tájat is nézni.Kellemes időtöltést kivánunk Mindenkinek!

Kedves Barátaink! ÚJDONSÁG  A NING RÉSZÉRŐL.       !!!

 Ez egy zárt közösség oldal ,ahol   2010. óta a szabadidejét szeretetben,békességben együtt töltő csapat értékes Tagjává váltunk. AZ OLDAL  nem  FIZETŐS  Ezért kérek mindenkit aki velünk akar maradni hogy hivja meg barátait az oldalra .

Kivánunk mindenkinek kellemes idötöltést az oldalon.

                                !                                          

Információ

Katalin-ág -Minden ami Katalin

Ez a csoport a Kata,Kató,Katalin,Katicák,

Katicabogár....,noták ,dalok,novellák....néphagyomány..stb.

gyüjteménye....

Tagok: 24
Utolsó aktivitás: Nov 28, 2016

A KATALIN

Név jelentése:
Tiszta

Név eredete:
Egyiptomi-görög-német-magyar eredetû

Név elemzése:
A Katalin név olyan személyiség kialakulásához járulhat hozzá, aki rendkívül élvezi mások társaságát, és mindig új arcokat szeretne megismerni. Ennek az egyéniségnek szinte lételeme a változás, gyorsan vág az esze, kreatív és sokoldalú. Nagyon szeret utazni, és olyan munkákat végez szívesen, melyekben használhatja ezeket az adottságait. Nehézségekbe azért ütközhet, mert az állandóság és nyugalom nagyon távol áll tõle.

Becenevek:
Kata, Katácska, Kati, Katika, Katinka, Kató, Katóka, Katus, Katuska, Katalinka, Katica, Katuci

 

A magyar Katalin név eredete

A magyar Katalin név a német Katharina vagy Catharina ,esetleg az olasz Caterina átvétele.A név 1428-ban Zenthkatherina formában /ejtsd:Szent Katerina/fordul elő a Magyar Nemzeti Múzeum Levéltárában a Szentiványi család levéltárának tartozékaként,Katheryna formájában 1538-ban Batthyány Ferenc feleségeként,Katharina formában az Országos Levéltár Nádasdy-gyűjteményében 1529-ben,Zentkatherynazzon /ejtsd:Szent Katerin asszony,esetleg:Szent Katerina asszony/formában a herceg Batthyány család körmendi levéltárában 1496-ban.Ebből a Katerinból lett a mai Katalin.A Catrina forma 1181-ben fordul elő a Szent Benedek-rend pannonhalmai levéltárában.Valószínűleg íráshiba Catarina vagy Caterina helyett.
 
A latin ,német és olasz névalak a görögből való.Itt több formában is előfordult:Aikateriné,Aikatheriné.A változatok közül végül egy görögül értelmezhető forma győzött:Aeikathariné,melyet a görögök "mindig tiszta nőnek "értettek.Lehet ,hogy a görög névalakulásban hatott Apollón görög istenség mellékneve,a Hakatosz/nyilazó/,vagy az alvilág istennőjének,Hekaténak a neve.A görögök azonban az egyiptomiaktól vették át a Katalin megfelelőjét.Azt ,hogy itt hogyan hangzott és mit jelentett,ma már nem lehet megállapítani.
 

 

Idegen nyelvi változatai:
Katharine, Katherine, Catherine, Kathleen, Kathryn, Katrin, Katrina, Kate, Katie (angol)
Katrín (arab)
Jekatyerina (bolgár, orosz)
Kateøina (cseh)
Katharina - lásd még: Karina (dán)
Katariina, Katarina - lásd még: Karina (finn)
Catherine (francia)
Ekaterini, Katerina (görög)
Ekaterine (grúz)
Catharina, Katrijn, Katelijne (holland)
Katarina (horvát, szerb)
Caitlín (ír)
Katrín (izlandi)
Catharina (latin)
Katarzyna (lengyel)
Katharina (német)
Caterina (olasz)
Katarina (norvég, svéd)
Catarina (portugál)
Catalina (spanyol)
Katarína (szlovák)
Katerina (ukrán)
Hírességek:
Karády Katalin - színésznõ
Kovács Katalin - kajakozó
Kovács Kati - énekes
Pálinger Katalin - kézilabdázó
Pitti Katalin - operaénekesnõ
Vad Katalin - színésznõ

Ha Katalin kopog…

 

Szent Katalin a kórházak, a betegek, az elesettek védőszentje. Alexandriai Szent Katalin ünnepét a keresztény egyház november 25-én, vértanúságának napján tartja. A legenda szerint Kosztus ciprusi királynak leánya volt. Amikor hírét vette, hogy a császár üldözi a keresztényeket, Katalin védelmébe vette az üldözötteket. Vitába szállt a császárral is a keresztény tanítás igazáról. Hite miatt börtönbe került, ahol megkínozták, végül lefejezték. A legenda úgy tartja, hogy testét angyalok vitték a Sínai-hegyre, ahol tiszteletére kolostor épült. Mivel úgy tartják, hogy utolsó imádságában Katalin a betegekért és haldoklókért is imádkozott, a késő középkorban sok kórház patrónájának tekintette. 

 

Katalin napjához férjjósló hiedelmek és praktikák kapcsolódnak. A lányok gyümölcsfaágat állítanak a vízbe, és ha az karácsonyra kihajt, közel van a férjhez menés. Az ágat sokfelé Katalin ágnak nevezik. A fiúk böjtölnek e napon, hogy álmukban meglássák a jövendőbelijüket.

 

Számos vidéken dologtiltó nap a Katalin. Nem sütnek kenyeret, nem őrölnek a malmok, nem szántanak. Közismert népi időjóslás: “Ha Katalin kopog, a Karácsony locsog.” A régi öregek szerint: amilyen Katalin napja, olyan a január, amilyen a következő nap, olyan a február.

A Katalin-nap, mint mágnes az üveglapra szórt vasreszeléket, számtalan népszokást forgat maga körül, a Katalin-naphoz sokszor megdöbbentő, komikus, groteszk hiedelmek és babonák is kapcsolódnak. Ezekből nyújtunk át most hódolattal a Katalinoknak egy névnapi csokorra valót a néprajztudós Dömötör Tekla összefoglalásában.

A Katalin a magyar faluban is nagyon népszerű nevek közé tartozik. Ha a Katalin névről szólunk, akkor először azt kell megemlítenünk, hogy Katalin napján (november 25.) a hagyományos magyar faluban számos jósló eljárást alkalmaztak, amelyekből a lányok férjhezmenetelükre, általában jövendő párjukra jósoltak. A Katalin-nap időjósló nap is. E nap időjárásából a karácsonyi időjárásra szoktak következtetni. Az egész országban ismert mondás: Ha Katalin locsog, karácsony kopog, ha Katalin kopog, karácsony locsog, azaz ha Katalinkor nedves az időjárás, karácsonykor fagyni fog, és fordítva, a Katalin-napi fagy azt jelzi, hogy karácsonykor enyhe, nedves lesz az időjárás.

 

Régen a lányok Katalin-napkor gyümölcsfaágat tettek vízbe, s ez karácsonyra kihajtott. (Más falvakban Borbála-napkor állították vízbe ezt az ágat, és eszerint hívták Katalin-ágnak vagy Borbála-ágnak.) Másutt piros almába harapnak, és karácsonyig mindennap harapnak belőle egy kicsit, az almának karácsonyig ki kell tartania. Akkor megtudják, ki lesz a jövendőbelijük. Például olyan neve lesz, mint az első férfinak, akivel az alma elfogyasztása után találkoznak.

A gyimesi csángóknál a sajtkészítéssel kapcsolatban van szerepe a Katalin-napnak. A következőket mondták: „Katalin napján azt tartjuk, hogy ha pozdorjázunk, akkor más nyáron a tejvel ne dolgozjunk erőst, mert akkor a legyek járják. Vagy pedig úgy szoktunk, hogy nálunk egy sajtot csinálunk, s ordát csinálunk, s Katalin napján ne pozdorjázz, s ne járj semmivel, mert más nyáron a legyek a sajtot leszarják, s akkor az nem tiszta, megromlik.”

Katalin nevét viseli a katicabogár is. Katicabogarat elpusztítani nem szabad, hogy más népeknél is kedvelt bogár, azt mutatja például az angol neve, amely lady-birdnek, vagyis asszonybogárnak vagy más néven aranybogárnak nevezi a katicabogarat.

A gyermekek számos mondókát fűznek a katicabogárhoz:

Katalinka, szállj el, szállj el!

Gyünnek a törökök,

Sós kútba vetnek,

Onnan is kivesznek,

Malom alá tesznek,

Onnan is kivesznek,

Tüzes piszkafával

Kemencébe tesznek,

Onnan is kivesznek.

A katlanba tesznek,

Szállj el, szállj el, Katalinka!

Jönnek a törökök.

Sós kútba vetnek,

Onnan is kivesznek,

Kerék alá tesznek.

Katalinka, bogárka!

Hová visznek engem,

Égnek-e, földnek-e?

Vagy a tűzbe vetnek?

A népköltészetben is, közmondásainkban, szólásainkban is gyakori a Katalin név. Gyakran az okos, talpraesett, táncos lábú lányokat nevezik a népköltészetben Katónak, Katicának. Ennek egyik oka Alexandriai Szent Katalin legendájában kereshető. A magyar mesék Okos Katája nem vitázik tudósokkal, de leleményességben, furfangban túljár a király eszén is, és végül nagy vagyonra tesz szert, vagy egyenesen a király felesége lesz. Az okos Katát néhány mese Térdszili Katicának hívja. Ebben a mesetípusban az okos Kata mindig túljár a király eszén. Egyszer az édesanyja arra biztatja, hogy hozzon neki a király süteményéből. Kata bemegy a király konyhájára, valami hamis üzenettel eltávolítja a szakácsot, és akkor a süteményes tállal együtt eltűnik. Az ajtóra azonban kiírja:

Itt vótam, mán itt vótam,

Rajtad most mán kifogtam,

Kis Térdszili Katica,

Imre király bánata,

Ha nem tetszik, tígy rulla.

A következő alkalommal Katica édesapja a király borából szeretne inni, a lánynak most is sikerül a csel. Harmadszorra a király almájából visz haza. A király úgy megharagszik, hogy belebetegszik bánatába. Ekkor Katica férfinak öltözik, és orvosként bemegy a királyhoz. Először megvizsgálja, majd azt ajánlja, hogy gyógyírnak hintsék be a király testét sóval meg paprikával. Szegény királyt úgy csípi a paprika, hogy kiszalad a szobából, és akkor Kata megint hagy egy cédulát a már idézett verssel. Ekkor a király börtönbe záratja Katicát, hogy megölje. Katica azonban a börtönbe magával vitt egy szalmabábot, amely mézzel volt megtöltve. A király karddal megszúrta, de nem Katicát, hanem a szalmabábot. A méz a kezére fröccsent, ezt lenyalta a király, és utána azt mondta: ha tudtam volna, hogy ilyen édes vére van, akkor nem öltem volna meg Katicát, hanem feleségül vettem volna. Erre Katica előbújik az ágy alól, és azt mondja:

— Én a tied, te az enyém, ásó, kapa se választ el egymásól.

És még ma is boldogul élnek, ha meg nem haltak.

Ennek a történetnek számtalan változatát jegyezték fel nem csak hazánkban, hanem más európai országokban is. Nem véletlen, hogy Shakespeare Makrancos hölgy című drámájának hősnőjét is éppen Katának hívják, a Kata név általában okos, önálló, független lányokra szokott utalni.

 

Persze, arról már nem szól Alexandriai Katalin legendája, hogy a szent hölgy, aki haláláig szűz maradt, különösen szeretett volna táncolni. Mégis, a magyar néphagyományban gyakran éppen ezt tudjuk meg a Ka-talinokról. Mint a közkedvelt szólás is mondja: Könnyű Katót táncba vinni. A legrégebbi magyar táncrigmusban is a Kató név szerepel:

Supra Agnő, szökj fel kabla,

Hazajött férjed, tomb Kató!

A te szép palástodban,

gombos sarudban,

haja haja virágom.

E rövid dalocska magyarázatával már sokan megpróbálkoztak. Annyi bizonyos, hogy táncra szólító ének, és egyike az első, ismert magyar virágénekeknek, amelyeket a XVI—XVII. századi tudós szerzők hol feddenek pajzánságukért, hol pedig dicsérik szép nyelvüket, pompás fordulataikat.

Persze, nem csupán okos, talpraesett, táncos kedvű Katalinokat ismer a magyar népköltészet. Katalin a neve az egyik legszebb, már klasszikusnak számító magyar népballadának is, a Kádár Kata hősnőjének. Balladakötetünkben Kallós Zoltán gyűjtése szerepel — a magyar népköltészet egyik legmélyértelműbb és legszomorúbb alkotása, motívumai ősrégiek, témája — a tragédiába forduló szerelem — örök, megjelenítésében mégis egyszeri.

Szomorú a története Gyönyörű Bán Katának is, aki szintén balladahősnő: elmegy a törökkel, és egyedül hagyja két kicsiny gyermekét. Mire megtalálja elhagyott gyermekeit, azok már halottak.

Azonban a víg balladáknak is lehet Kata nevű hőse. Az egyik ismert történet két lányról szól, akiket elvisznek a fiatal férjek. Kata jól megy férjhez, hatlovas hintóban viszik el, selyem viganót kap, piros csizmát, paplanos ágyba fekszik. Húga csak a disznópásztornak lesz a felesége, kapcabocskort hord, disznóvályúból eszik, de nem hagyja magát, és mint az udvarhelyi ballada refrénje mondja:

Haj, a víg kedvem, víg akaratom,

Mégsem hagy ingöm bánatba

esnöm,

Bánatba esnöm.

A Katókról szóló dalok, balladák többségében tehát Katalin, Kató, Katica, Katinka vidám, táncraváró teremtés. Lírai dalokban, párosító énekekben, gyermekjátékokban egyaránt többnyire így szerepel. A lakodalmi étekhordó versekben is csúfondárosan szólnak a szakácsnő Katiról, amikor behozzák a megterített asztalra a levest:

Katyi néne, de sós a leve,

Az Isten tudja, hogy mi főtt benne.

A mi tikunk megbolondult,

A fazékba beleugrott,

Hopp, édes tyutyurám,

Te leszöl a vacsorám.

Más népek költészetében szintén igen gyakori a Katalin név, hiszen november 25-ét 1642-ig, VII. Orbán pápa bullájának megjelenéséig az egész katolikus világ megünnepelte.

Az európai népek mindegyike ismeri és használja a Katalin név valamelyik változatát, és ez dalokban, víg és szomorú balladákban egyaránt előfordul.

Forrás: erdely.ma

 

 


Beszélgető fórum

Alexandriai Szent Katalin verses legendája

Bertalan Katalin Nov 21, 2013 kezdeményezte. 0 Válasz

Alexandriai Szent Katalin verses legendája(1531-nél nem később)[1](Részletek)I. Szent Katalin születése43 Mikoron bév vala pogánság,Köztek vala egy királság,Costus névvel neveztetött,Sok jóval…Folytatás

Katalin ,édesapám szülöfaluja

Bertalan Katalin Szept 7, 2012 kezdeményezte. 0 Válasz

 KatalinKatalin egy szikrányi kis magyar település a szeszélyesen kanyargó kies Láposvölgyben, Nagybányától 10 km-re. A folyócska frissítő vize, a partmenti fűzfák, a Korponay erdő üdezöld bársonya a…Folytatás

Miért a Katalinokról nevezték el a katicabogarat

Bertalan Katalin Aug 29, 2012 kezdeményezte. 0 Válasz

Miért a Katalinokról nevezték el a katicabogaratA népszerű katicabogár (Coccinella septempunctata) a magyar népnyelvben nem csak a Katalin és becézett alakjaihoz (katalinka, katibogár, katalinbogár,…Folytatás

Kis Katóka, ilyen ez az élet

Bertalan Katalin Júl 16, 2012 kezdeményezte. 0 Válasz

Kis Katóka, ilyen ez az élet DalszövegElrepült a száz virágos tavasz,egy régi fájdalomról sír az őszi szél.Néha-néha feltör egy-egy panasz,de nem felel a csendes éj.Kis Katóka, ilyen ez az…Folytatás

Üzenőfal

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Katalin-ág -Minden ami Katalin –nak.


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a December 19, 2013-on 12:18am-kor


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a December 10, 2013-on 3:09am-kor

KATALIN NAPRA SZERETETTEL


Szuhanics Albert 
Katalin napi köszöntő 
Katalinnak viszünk ma virágot, 
jellemző rá tisztaság, erény. 
Születéskor ki e nevet kapja, 
vezérli azt mindig új remény. 

Ő igaz nő, tudja is a világ, 
mily hűséges, boldog, Katalin, 
Odaadó jelleme van neki, 
segítene mindig valakin. 

Mert Katácska sohasem butácska, 
okos ő és szemrevaló ám. 
Kati huncut, de lényéből árad, 
hogy Katóka jóravaló lány. 

Katust nagyon szereti is apus, 
dorombol ő, mint egy kiscica. 
Szerelméhez hozzábújik féltőn, 
ugye fiúk, ilyen Katica? 

Ma köszöntjük Katalinok napján, 
Katerinát, Ketrint, Katikát, 
Családtagunk, rokonunk ő nekünk, 
nélkülük nem teljes a világ! 

Szomszédunk is Katus néni olykor, 
nagy énekes, Cárnő is lehet. 
Köszöntöm ma mindegyik Katinkát, 
szívemből, ki visel ily nevet!
Váljanak valóra legszebb álmaid, 
Hozza az élet mosoly-órák százait, 
Könnyed csak a boldogságtól legyen, 
Könnyű harmatként lépj völgyön és hegyen, 
Ahol Rád szívekből a Nap ragyog, 
Kívánok neked boldog névnapot!CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a November 21, 2013-on 2:15am-kor

Novemberi jeles napok

2010. november 3. 11:30 , Legutóbb frissítve: 2010. október 28. 00:00
Egyre rövidebbek a nappalok, és egyre kevesebbet süt a nap, borongós az ég, mindenki befelé fordulóbb. És hát a november a halottak napjával kezdődik. Talán ezért is volt az a több évszázados hiedelem, hogy az elhaltak szellemei ilyenkor térnek vissza,
November 1. Mindenszentek napja - vagyis az összes olyan szent ünnepe, akinek az egyház név szerint nem jelöl ki egy napot, talán azért sem, mert már a nevüket sem ismerik. Mindenszentek napján délután megtisztítják, este "megvilágítják" azaz gyertyákkal rakják körbe a sírokat. Otthon annyi gyertyát égetnek, ahány halottja van a családnak. sok helyen még élelmiszert is kitesznek az asztalra, hogy a hazalátogatókat megvendégeljék.

November 2. Halottak napja - a lelkek napja - ekkor kezdődnek a "tiltások", amik egészen karácsonyig jellemzőek a keresztény kultúrkörre. November 2-án nem szabad mosni, házimunkát végezni, de különösen varrni nem, mert minden öltés egy szúrás a halottnak. A tiltás egyébként egész hétre érvényes. 

  

November 11. Márton napja - a téli évnegyed kezdete. Ilyenkor ludat vágnak, hogy egész évben legyen finom étel az asztalon. A liba mellcsontjának színéből a várható időre jósolnak: ha fehér, havas és enyhe lesz a tél, ha vörösesbarna, akkor nagy hideg várható. Ha Márton napon kék az ég naplementekor, akkor kemény hideg lesz, ha felhőkben bukik le, akkor enyhébb hőmérsékletre számíthatunk, és az őszi vetés tavasszal szép termést hoz. Márton napon sem szabad mosni, ruhát szárítani. 


November 19. Erzsébet - időjósló nap ez is. "Ha megrázza pendelyét", leesik az első hó. S ha hó hull, kellemesen enyhe tél várható. 

November 25. Katalin - a vértanú Alexandrai Szent Katalin ünnepe. Az időjóslás szerint: "ha Katalin kopog, Karácsony tocsog". Vagyis épp december végére enyhül majd csak az idő. Katalin egyébként a lányok védőszentje, ilyenkor kezdődnek a "férjjósló" praktikák. Például A karácsonyig kizöldülő Katalin-ág segítségével megtudhatod, férjhez mész-e jövőre. 

November 30. András nap: megint tiltások egész sorát hozza. Tilos az asszonyi munka. András napon csak bontani szabad, építeni nem. Most kell elkészíteni a hagymakalendáriumot, azaz 12 félbevágott hagymát kell tenni az ablakba. Mindegyik egy-egy hónapot jelez. S amelyik levet enged, az a hónap csapadékos lesz, amelyik kiszárad, a hozzá rendelt hónapban aszály várható. András nap egyébként az egyik legfontosabb szerelmi varázsló, férjjósló és férjszerző nap még sok vidéken ma is. Akárcsak Luca napkor, ilyenkor is gombócfőzéssel lehet kideríteni a jövendőbeli nevét, vagy ha éjfélkor gyertyafénynél belenézel a tükörbe, az arcát is megláthatod.

A gombócfőzéses párválasztás furcsa keveredése egyébként a "hasonló a hasonlót vonzza" hitnek. Végy tizenhárom cédulát, írj rá tizenkét férfinevet, a tizenharmadikat hagyd üresen. Készíts 13 gombócot, mindegyik közepébe rejts egy-egy cédulát. Főzd ki, s amelyik elsőként jön fel a víz tetejére, vagy amelyik evés közben neked jut, annak a fiúnak leszel a párja. Ha az üres cédula kerül először elő, vagy az lesz a te tányérodon, akkor egy évig aligha mész férjhez.

CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a November 21, 2013-on 2:05am-kor
Néphagyományok
Katalin-nap november 25-e. VII. Orbán pápa 1642-ben kiadott bullájának megjelenéséig parancsolt ünnep volt Szent Katalin szűz és vértanú tiszteletére. Szent Katalint a hagyomány szerint keresztény hitének követéséért Maximinus császár parancsára börtönbe vetették, megkínozták, majd lefejezték. Az egyik legenda elmondja róla, hogy testét az angyalok Arábia egyik hegyére vitték. A középkor híres és tisztelt szentje volt, képét – kerékkel ábrázolva – számos képzőművészeti alkotás őrzi. Több hazai templomunknak védőszentjévé választották. A képén ábrázolt kerék alapján a vízimolnárok tisztelték pártfogójukként. 

Katalin-nap női ünnep volt. Előestéjén Katalin-maskarák jártak házról házra - eredetileg csak lányok -, és szerencsét kívántak az állatartásban. Ez a nap a juhok ünnepe is volt, gyarapodásuk érdekében kását kellett enni az istállóban. Időjóslás is fűződött e naphoz: elterjedt hit volt, hogy ha Katalinkor fagy, sáros karácsony lesz.


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a November 21, 2013-on 2:05am-kor

Katalin-gally néven szokás volt karácsonyra kivirágoztatott ágat vízbe tenni szerelmi jósló szerelmi jóslás) céllal. 
valamilyen tél eleji naptári ünnepen levágott gyümölcsfa ágának kivirágoztatása → karácsonyra, általában szerelmi jósló , néha egyéb céllal. Ha kivirágzik, a hit szerint a lány férjhez megy a következő évben. Pl. → András napján néhol szilva-, cseresznye- vagy körtefa ágát tették a lányok vízbe egy legényre gondolva. Az Ipoly mentén András előtt kilenc nappal kilenc fajta „termőágat” tettek egy pohár vízbe. Annak a lánynak, akinek az ágai kivirágoztak, „fejére ráillett a mirtusz”. → Borbála napján több helyen cseresznyeágat tettek hasonló céllal vízbe. Legáltalánosabb a → Katalin-nap-i Katalin-gally volt. Erre a célra pl. Eger környékén meggyfaágat vágtak. Radostyánban (Borsod m.) hasonló céllal orgonát virágoztattak – virágját udvarlóiknak adták. Ismert a szokás néhol → Luca napján is. Mo.-tól Ny-ra nemcsak házasság-, hanem szerencse- és egészségjósló céllal is gyakorolják e szokást 


Álommal kapcsolatos jósló eljárások is ismertek voltak e napon. 
A néphit szerint az álomból következtetni lehet bizonyos események közeli bekövetkezésére, vagyis az álom tulajdonképpen előjel. Az álomból való jóslás története igen régi időkbe nyúlik vissza, már az ókori Egyiptomban és Babilonban ismerték. A középkor után, a könyvnyomtatás elterjedésével nyomtatott álmoskönyvek terjesztették az álomfejtés „tudományát”. Valószínű, hogy ezeknek az anyaga jelentős hatással volt arra a hiedelemanyagra, amelyet parasztságunk őriz az álmokkal kapcsolatban. Általános felfogás volt, hogy az álomnak mindig az ellenkezője szokott beteljesedni. Az álmoskönyvek egymástól eltérő jóslataiból ez az alapelv már nem olvasható ki egyértelműen, inkább az egyenes megfelelés (analógia, mágia) kerül gyakran előtérbe. Az idegen helyen álmodott első álom akkor szokott beteljesedni, ha a mennyezet gerendáit elalvás előtt megszámlálják. Hogy felébredéskor ne felejtődjék el, meghatározott tárgyat (pl. fésűt) kellett a párna alá tenni. A néphit szerint az álom tartalma irányítható. Pl. a Gömör megyei hiedelem azt tartotta, hogy aki két krajcár ára sáfrányt megtört és citromlével elvegyítette és az abba mártott ruhát szívére tette, az illető titkos szeretőjével álmodik majd. Ugyanitt azt tartották, hogy aki karácsonykor éjfélkor megmosdik a kútnál és úgy fekszik le, álmában eljön a jegyese, és ő törli meg. A matyó lány, hogy leendő férjét megálmodja, Katalin-napon kendermagot hintett a favágóra és kötőjével elboronálgatta, vagy keresetlen kettős lóherét tett éjszakára a vánkosa alá. Eger vidéki hiedelem szerint, ha valakinek evés közben egy falat kiesett a szájából, azt papírba csomagolva párnája alá kellett dugnia: álma teljesülni fog. Az álomjóslatokat tartalmazó kalendáriumok és az olcsó kiadású álmoskönyvek a 19. sz. második felétől a 20. sz. közepéig rendkívüli mértékben elterjedtek, és parasztságunk kedvelt olvasmányai közé tartoztak, ezért az álommal kapcsolatos hiedelemanyag napjainkban is a népi hitvilág élő részei közé tartozik. 

Irod. Wlislocki Henrik: Jósló állatok a kalotaszegi néphitben (Ethn., 1892).
Irod. Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium (I–II., Bp., 1977).

CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a November 21, 2013-on 2:04am-kor
KATALIN NAP (november 25.)
Katalin
A Katalin görög eredetű női név. Jelentése: korona, mindig tiszta, érintetlen, ártatlan. Rokon nevek: Karina, Kata, Katarina, Katerina, Katinka, Kató, Kitti.

Névnapok
február 13. 
március 9. 
március 22. 
március 24. 
április 29. 
április 30. 
május 9. 
szeptember 15. 
november 25. 
december 31. 

Alakváltozatok
Katica, névnapok: február 13., március 9. 
Katrin, névnapok: március 9., április 29. 
Katrina, névnapok: február 13., március 9. 

Becenevek
Katácska, Kati, Kacika, Kata, Katika, Katu, Katus, Katka, Katinka, Kató, LinaAlexandriai Szent Katalin vértanú (+305) a magyarság körében igen népszerű és nagy tiszteletnek örvendő szent. A diákok, tudósok, egyetemek, fuvarosok, bognárok, kerékgyártók, molnárok fazekasok, szövőlányok, bányászok és középkori céheink védőszentje. Tűztől, árvíztől, boszorkányságtól ment meg. A szabadkai magyarok szerint az árvizet és az elemésztő tüzet távol tartja testüktől és hajlékuktól egyaránt; elűzi tőlük a szorongást okozó gonosz lelket. 

Katalin az újborral kezdődő kisfarsang utolsó napja, amikoris országszerte Katalin-bálokat rendeztek. Ezután sem bál, sem lakodalom nem esett karácsonyig. 

Sok helyen ezen a napon meggyfagallyat állítanak vízbe. Meleg helyre rakják, a vizet többször felfrissítik, hogy karácsonyra kizöldüljön. Ez a katalinág. 

Házasságszerző szent. A legenda szerint Katalin Jézus gyűrűs jegyese volt, ezért a lányok mint vőlegényszerző szentet tisztelik. Gömörben a lányosházaknál kilenc különböző fáról bimbós ágat törnek. Ha az ágak karácsonyra kihajtanak, akkor a lány férjhez megy. A szendrőiek (Borsod) szerint csak szűzlánynak virágzik ki az ága. 

Csanádapácán úgy tartják, ha Kata kopog, karácsony lotyog, vagyis, ha Katalin napján fagy, akkor karácsonykor lucskos lesz az idő. 

CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a November 21, 2013-on 2:02am-kor


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a November 21, 2013-on 2:00am-kor

Katalin napjához férjjósló hiedelmek és praktikák kapcsolódnak.

 network.hu

Katalin-nap a régi pásztoremberek emlékezetes napja volt, mivel ezen a napon hajtották ki utoljára a csordát.

Katalin-napkor egy zsákba dughagymát szedtek és felkötötték a szabadkéménybe, hogy meleg és gőz járja át.

Katalin napja időjósló és szerelmi varázsnap is. Régen az ünnep után sem lakodalmat, sem táncmulatságot nem szoktak rendezni, mivel közelgett az adventi időszak.

Szokás volt Katalin-napján valamely gyümölcsfa ágát vízbe tenni (ez volt a Katalin-gally), ha ez karácsonyig kivirágzott, azt jelentette, hogy az a lány, aki az ágat vízbe tette, a következő évben férjhez mehet.

Sóvidéken a lányok Katalin-napi szokása az orgonaág virágoztatása volt. Vizes edénybe néhány orgonaágat állítottak és mindegyiknek legénynevet adtak. Úgy tartották, amelyik ág kivirágzik karácsonyra, olyan nevű legény lesz a leány jövendőbelije.

Időjósló megfigyelés szerint, ha Katalinkor kopog, karácsonykor tocsog. Ennek a fordítottja is érvényes, ami azt jelenti, hogy a Katalin-napi fagy esős karácsonyt  hoz, a Katalin-napi eső pedig szép, fagyos ünnepet.

Ha Katalin szépen fénylik, a Karácsony vízben úszik.

Ezt bizonyítja a közmondás is: ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz.

Katalin-nap női dologtiltó nap, a Szerémségben ilyenkor nem szabadott kenyeret sütni.

Doroszlón viszont férfi dologtiltó napként tartották számon. Nem szabadott szántani, sem befogni a kocsit, ne forogjon a kerék, mert Katalint kerékbe törték. Leálltak a malmok is, a kendergyárak, az összes kerekesek,  malmosok a templomba mentek, mert védőszentjük volt Katalin.

Csantavéren, Sárosfán ezen a napon böjtöltek a legények, hogy  megálmodják, ki lesz a feleségük.  


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Április 4, 2013-on 1:02am-kor
                                                                                                                            Coccinelles ...                            Coccinelles ...            Coccinelles ...                         Coccinelles ...   Coccinelles ...


            Coccinelles ...      AVATAR COCCINELLE 4
        Coccinelles ...         Coccinelles ...
                                   http://gifs.toutimages.com/images/fete/valentin/valentin_025.gif                  gifs coccinelles              gifs coccinelles                 gifs coccinelles


    gifs coccinelles          gifs coccinelles                   


         COCCINELLES clin d'oeil                  http://zsufri.freeblog.hu/files/1187171845.gif


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Április 4, 2013-on 1:01am-kor

UNE COCCINELLE !!!                                                      COCCINELLE POUR COXI
                                 http://img24.dreamies.de/img/16/b/gxarwn7iqgh.gif
           **des coccinelles pour coxi**              **des coccinelles pour coxi**              COXI            **des coccinelles pour coxi**                      COCCINELLES a bientôt                       COXI               COXI                pour coxi    gifs coccinelles


         COCCINELLE POUR COXI             ANIMATION // COCCINELLES                  ANIMATION // COCCINELLES


 
 
 

KATANING TV

OLDAL FORDÍTÓ

TÁMOGATÁS

                 
***

HA TEHETED TÁMOGASD A KATANING OLDALT!

                  KÖSZÖNJÜK!!!

ISTEN HOZOTT!

***


FACEBOOK

MÁR A FACEBOOKON IS MEGTALÁLSZ MINKET! LIKE-OLJ BENNÜNKET OTT IS!!!

Születésnapok

Mai születésnapok

Holnapi születésnapok

ADMINOK

*******

ooo

***

***

***

free counters

***

*******

Profilkártya

Betöltés...

© 2021   Created by Bertalan Katalin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek

***

*** ***