KEDVES KATANING TAGOK KÉRÜNK MINDENKIT HOGY ÜZENŐFALÁN ÉS PRIVÁT ÜZENETEIBŐL AZ 1 HÓNAPNÁL 

RÉGEBBI ÜZENETEKET ÉS KÉPEKET   KITÖRÖLNI SZÍVESKEDJETEK  HOGY NE TERHELJÜK TÚL AZ OLDALT.   A SAJÁT OLDALON LÉVŐ KOMMENTEKTŐL JOBRA EGY PICI PIROS +  OTT TÖRÖLHETŐ.

Kedves Barátaink ! A Faliujságon lehet üzenni egymásnak. A Körpanoráma csoportban is lehet nézni Tévé műsort és sok szép tájat is nézni.Kellemes időtöltést kivánunk Mindenkinek!

Kedves Barátaink! ÚJDONSÁG  A NING RÉSZÉRŐL.       !!!

 Ez egy zárt közösség oldal ,ahol   2010. óta a szabadidejét szeretetben,békességben együtt töltő csapat értékes Tagjává váltunk. AZ OLDAL  nem  FIZETŐS  Ezért kérek mindenkit aki velünk akar maradni hogy hivja meg barátait az oldalra .

Kivánunk mindenkinek kellemes idötöltést az oldalon.

                                !                                          

 Katalin
Katalin egy szikrányi kis magyar település a szeszélyesen kanyargó kies Láposvölgyben, Nagybányától 10 km-re. 
A folyócska frissítő vize, a partmenti fűzfák, a Korponay erdő üdezöld bársonya a nyári forróság idején tömegesen vonzza a betonfalak között élő nagybányaiakat. 
årásos feljegyzés, amely eredetére utalna alig akad, jelenleg egyről tudunk, miszerint egy 1405-ös leleszi konvent dokumentuma először említi a falut, mint Alsókoltó, a pápai udvarnak járó adózás kapcsán. 
Katalin határában
A helybeliek között mai napig él egy legenda, amely szerint nagyon rég a település sokkal nagyobb volt a mostaninál. A pusztító tatárjárás egyik alkalommal teljesen felégette a falut, csak egy páran tudtak a közeli erdőkbe menekülni. A kevéske nép leszármazottjai ugyanezt élte át a bitorló török járás idején. 
Talán ez ad magyarázatot a falu mostanság is csekély népességére. A mai napig lakossága 300-350 lélekből áll. 
Múlt és jövő
Egy másik monda a Katalin elnevezésre derít fényt. 
Ükszüleink szerint a falucska elnevezését Fugger Katalinról kapta, a környékbeli betegek védőszentjéről. 
Fugger Katalin a XVI. század elején uralkodó Drágfy idejében élt Kővárvidéken. Édesapja az ágostai gazdag Fugger házból származott, Asszonypatakán ő volt a Thurzó János tulajdonában lévő Zazar aranybányák felügyelője. 
Katalin egész életét a betegek, elesettek, árvák felkarolasára áldozta. Giródtótfaluban ( Táuții de Sus ) menhelyet alapított számukra, szükségleteiket anyagilag támogatta. Ő volt az egyetlen ember, aki a bélpoklosok között szabadon járt-kelt, anélkül, hogy megfertőzte volna a halálos kór. A betegek imádták, az emberek csodálták és elnevezték Boldogasszonyuknak, sőt, a legenda szerint Aranylábu Katalinnak. 
Katalini lakodalmas hintó
Drágfy ideje után a település, akárcsak Koltó a Telekiek birtokához tartozik. Katalinban volt a grófi major. A falu lakóinak többsége református. Lakossága nagyrészt zöldség- és gabonatermesztéssel foglalkozik. Törzsgyökeres családnevek: Bencze, Turuczkó, Móre, Balázs. Katalin jelenleg közigazgatásilag Koltóhoz tartozik.

Katalini naplemente

 

 

A katalini református templom orgonája (Máramaros megye)

   Posted by: admin   in Elvégzett munkák *** Lucrări terminate

15

Az orgonát Wegenstein L. fiai cég építette 1934-ben pneumatikus kúpszelepes szerkezettel, 1 manuállal és pedállal, 4 regiszterrel: Principal 4′, Gamba 8′, Fuvola 8′ és Subbass 16′, Suboktáv- és Superoktáv kopulával. Hangterjedelme: manuálban  C-f3,  pedálban  C-d1.

pozsar robert orgonajavito

17

Tags: 

 

Megtekintések: 118

KATANING TV

OLDAL FORDÍTÓ

TÁMOGATÁS

                 
***

HA TEHETED TÁMOGASD A KATANING OLDALT!

                  KÖSZÖNJÜK!!!

ISTEN HOZOTT!

***


FACEBOOK

MÁR A FACEBOOKON IS MEGTALÁLSZ MINKET! LIKE-OLJ BENNÜNKET OTT IS!!!

Születésnapok

Mai születésnapok

Holnapi születésnapok

ADMINOK

*******

ooo

***

***

***

free counters

***

*******

Profilkártya

Betöltés...

© 2020   Created by Bertalan Katalin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek

***

*** ***