KEDVES KATANING TAGOK KÉRÜNK MINDENKIT HOGY ÜZENŐFALÁN ÉS PRIVÁT ÜZENETEIBŐL AZ 1 HÓNAPNÁL 

RÉGEBBI ÜZENETEKET ÉS KÉPEKET   KITÖRÖLNI SZÍVESKEDJETEK  HOGY NE TERHELJÜK TÚL AZ OLDALT.   A SAJÁT OLDALON LÉVŐ KOMMENTEKTŐL JOBRA EGY PICI PIROS +  OTT TÖRÖLHETŐ.

Kedves Barátaink ! A Faliujságon lehet üzenni egymásnak. A Körpanoráma csoportban is lehet nézni Tévé műsort és sok szép tájat is nézni.Kellemes időtöltést kivánunk Mindenkinek!

Kedves Barátaink! ÚJDONSÁG  A NING RÉSZÉRŐL.       !!!

 Ez egy zárt közösség oldal ,ahol   2010. óta a szabadidejét szeretetben,békességben együtt töltő csapat értékes Tagjává váltunk. AZ OLDAL  nem  FIZETŐS  Ezért kérek mindenkit aki velünk akar maradni hogy hivja meg barátait az oldalra .

Kivánunk mindenkinek kellemes idötöltést az oldalon.

                                !                                          

Nagyváradi Nemzetközi Magyar Nóta és Operett Klub

Információ

Nagyváradi Nemzetközi Magyar Nóta és Operett Klub

LEGYEN EZ A CSOPORT A NÓTAKEDVELŐK TALÁLKOZÓHELYE !

 

 

 

Tagok: 77
Utolsó aktivitás: Jan 24, 2017


Szeretettel köszöntök Mindenkit oldalunkon, mellyel a magyar nóta csodálatos dallamvilágát és mondanivalóját kívánom terjeszteni és össze gyűjteni.

        Mégis szol a magyar nota..... Magyar vagyok, annak pedig magyar a notaja!A Kataning Egyesület elnöke:Bertalan Kata a magyar nótáért tett szervezői munkát Kovács Géza kollégámmal együtt tesszük..Megjegyezni szeretném nem egymás bántásával,hanem egymás segítésével kellene a magyar nótát ápolni.Mi ezt tesszük szeretettel ,és már második éve támogatjuk és 2 éve egyesületi elnökként támogatom és ápolom a magyar kultúrát.Ha bárkinek valamiféle kérdése van,a telefonszámomon megkereshet.

A magyar népdal

"A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős; a magyarság történelme során kialakult és az évszázados - évezredes - használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket". (Kodály Zoltán)
                                         Magyar nóta ,volt van és lesz.

 

Mi a magyar nóta? könnyeket virágzó fa, fájdalmunk szülte halk panasz, karunkat edző büszke dac, zokogva búgó lelki orgona, szerelmi hárfa, bánathegedű.....

ezekkel a szavakkal fogalmazta meg Pápai Molnár Kálmán.

Neked is ismerned és tudnod kell róla, mert reád vár az hogy a klasszikus magyarnóta unokáink, dédunokáink szemében ne csak elődeik számára becses néphagyomány maradjon.

Köröttünk vannak ezek a nóták, a levegővel szívjuk magunkba. Úgy vesznek körül bennünket, mint valami monda, valami hitrege, mely hatalmasabb nálunk. Egybefűznek végzetesen és egységet teremtenek közöttünk, akik egyébként oly kevésben tudunk megegyezni.”(Kosztolányi Dezső)


                          NEMZETI KINCS,AMIT ÖRIZNI ÉS ÁPOLNI KELL!!!

"Tudod-e azt, hogy születik a szép magyarnóta?

hát ahogy a virág nyílik ezer tavasz óta!

levegőben van a dallam, szellő, madár hangja,

de felfogni, megérteni, nem mindenki tudja!"

A magyarnóta az emberi lélek és érzelmek terméke, melyben kifejezést kapnak örömeink, bánataink egyaránt. A legtöbb dal a férfi és nő egymás iránti érzelmeit, a szerelem bonyodalmait énekli meg. A szomorú dallamok a vágyódást, a kétséget, a bizonytalanságot tükrözik. 
Vannak olyan nóták is, melyek életünk, érzelmeink más mozzanatait öntik szavakba, mint például a hazaszeretet, a hazafiságot. Ezek a dalok az eszmeiség pillérei, a közösségi élet szilárd kapcsai. Ápolói az együvé tartozás tudatának, a közös sors vállalásának. Zenéjük és szavaik a nyelven túl magukon viselik a sajátos népi jellegünket.

 

Magyar nóta, magyar zúgja
Visszhangozzék a medence csontja!
Betorkollik az osi hon Kárpátok kegyébe,
Bezáródik szórványban élve.

(Gáspár Levente:2008. marcius 10)A MAGYAR NÓTA NEM CSAK EGY ZENEI MŰFAJ A SOK KÖZÜL,HANEM SZERINTEM ,KULTURÁNK SZERVES RÉSZE,ÉS AMI A LEGFONTOSABB: NEMZETI KINCS.


 


SAJNÁLATOS MODON NAPJAINKBAN A MAGYAR NÓTA EGYRE INKÁBB HATTÉRBE SZORUL A MODERN IRÁNYZATOK MELLETT.
EZ AZÉRT IS NAGYON ELSZOMORITO MERT EZ AZ A MŰFAJ AMELY MÁR A MAGYAR NÉP EREDETE OTA AZ EGYSZERŰ EMBEREK GONDOLATAIT,ÖRÖMEIT ES BANATÁT EGY EGÉSSZÉ FORMÁLJA ÉS IGY ADJA MEG AZT A MÁS NÉPEKNÉL ISMERETLEN MŰFAJT,AMIT MI,MAGYAROK UGY HIVUNK,HOGY MAGYAR NOTA.
AHOGY A NÓTA IS TARTJA:"AKINEK NÓTAJA NINCSEN,ANNAK SZIVE SINCSEN".

 


Szeretettel köszöntök Mindenkit oldalunkon, mellyel a magyar nóta csodálatos dallamvilágát és mondanivalóját kívánom terjeszteni.
 

 

Ezt az oldalt nótás kedvu édesapám emlékére hoztam létre,aki sajnos már nincs közöttünk.

 

 

„Arra gondolok, mikor a csillag rám ragyog:
Azt a csillagot te otthon épp úgy láthatod.”

(Kovách Kálmán)Öseink nagyon gazdag, a világon egyedülálló zenei kultúrával rendelkeztek, de sajnos napjainkra a magyar emberek nagy része nincs ennek tudatában. Az elmúlt évtizedek szellemisége rányomta bélyegét a nemzeti kultúrára és a magyar emberek gondolkodásmódjára is. Háttérbe szorították a magyarnótát, lenézték e mufaj muveloit, nem ismerték el a cigányzenekarok és prímásaik muvészetét. Pedig valamikor a magyarnóta és a magyar népdal az emberekhez olyan közel álltak, mint az anyanyelvük. Életük szerves része volt az éneklés, a nótázás, szinte nem volt olyan tevékenység amely közben ne szólaltak volna meg ezek a dalok. Ezekben az idokben nagyon sok cigányzenekar muködött, szinte nem volt olyan város, ahol ne muzsikált volna egy-egy ilyen banda. A zenekarok egymással nívóban versenyeztek, hogy melyikük tudja szebben eljátszani a hallgatókat és ki tud feszesebb, ropogósabb csárdásokat húzni. Napjainkra sajnos már nem ez a jellemzo. Reméljük, hogy ezt a folyamatot sikerül megfordítani, hiszünk abban, hogy ha az emberek megismerik újra ezeket a mufajokat, akkor nagy valószínuséggel megszeretik és az életük részévé válik.


 

A magyar nótákat és népdalokat széles körben hozzáférhetové kell tenni az emberek számára, hogy újra felfedezhessék szépségeit és értékeit.


Amikor majd nem leszek már: Turi Antal musora.
Turi Antal magyar nóta- és operaénekes a vajdasági Vebricán született. A párkák nehéz sorsot szottek neki, de a teremto mégis azt akarta, hogy éljen, és kiteljesedjen élete. Negyven éves pályafutása során kétszáz magyar nóta és népdal felvétele készült el az Újvidéki Rádióban. Az Újvidéki Opera társulatának 1980 óta tagja. A hazai fellépések mellett énekelt Szegeden, Temesváron, Kiskunfélegyházán, Bagdadban, Babilonban, Nizza-ban, Cannes-ban. Tagja a magyarnóta-szerzok és énekesek Dél-magyarországi szervezetének. Maga is ír nótákat. Turi Antal legfobb és egyetlen vágya, hogy az anyaországban, a fovárosban Budapesten is megmutathassa tehetségét, kitárhassa szívét az embereknek. A riport végén elhangzik: Turi Anta szerzeménye, melyet o énekel: "Deresedo hajszálaid símogatom"

Negyven éves jubilium alkalmából. Turi Antal.
Dr Nagy Ferenc átadja a kitüntetést Turi Antal-nak a pályafutása 40 éves jubiléuma alkalmából.
Kellemes a zene? és az énekek is. Szívesen és örömmel hallgatjuk.
A magyar nótáról az elmúlt években sokféle vélemény hangzott el. Sokan szeretik, vannak, akik nem. Ennek ellenére 200 éve él, gyakran énekeljük, még azok is, akik nem kedvelik. Zenei kultúránk része volt és lesz is a jövoben.

Csodálatos is, hogy egy nótáról mi minden jut eszébe egy magyarnak. De még csodálatosabb, hogy egy nótáról minden magyarnak ugyanaz jut eszébe. Nem a szöveg idézi föl ezt bennük, hanem valami sajátos kedélyhullámzás, melyet a hangok és a hozzájuk fuzodo régi emlékek indítanak meg, szinte függetlenül a szövegtol, s ha valaki szavakba tudná foglalni, hogy mit is gondolnak és éreznek már emberöltok óta olyankor, mikor a Kék nefelejcs-et vagy


A magyar nóták közül ma már sokszor csak a legismertebbek ismétlodnek körbe-körbe, mert az emberek a nagy részüket nem is ismerik. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy vannak olyan magyar nóták, amelyek igenis különlegesen szép és igényes dallamúak, értékes szöveggel. Ezek a nóták igényes eloadásmódot kívánnak meg, olyan "gyöngyszemek", amelyekbol a magyar kultúra büszkén viselheto ékszereit hordhatjuk.Magyar Nóta
Magyar nóta, magyar zúgja
Visszhangozzék a medence csontja!
Betorkollik az osi hon Kárpátok kegyébe,
Bezáródik szórványban élve.
Kárpát bérce Pannon alja
Tán nem süllyedtél a pokolba?
Hol van már a magyar nóta?
Pár lodörgo ritka bolondja.
Ápoljatok kicsi falvak
A város már meg se hallgat
Magyar nóta buvös kocka,
Ki szereti? O maga sem tudja
Vánszorgó az élet útja.

Nemes szívu hódolója
Magyar lelku hordozója,
Trend az érték tuzoltója,
Hagyományunk bitorlója.
Bitorlókat bitófára!
Nemzeti kincsünk javára,
Új trendet a kincs javára,
Magyar szív boldogítására.

Írjunk trendet új nemzetnek,
Új nemzetnek, nemzedéknek
Kotta írjon trend íveket,
Cigány húzzon szebb életet
Nótában a magyar kedve
Kedvet ád a magyar eszme
De mi is az a magyar eszme?
Poros agyak hajdani közélete
Magyar eszmét magyar dalolja
Hallod már! Ez Magyar Nóta!
Magyar tálal magyar módra.
Gáspár Levente
(2008. marcius 10. Kvár)

SAJNALATOS MODON NAPJAINKBAN A MAGYAR NOTA EGYRE INKABB HATTERBE SZORUL A MODERN IRANYZATOK MELLETT.
EZ AZERT IS NAGYON ELSZOMORITO MERT EZ AZ A MUFAJ AMELY MAR A MAGYAR NEP EREDETE OTA AZ EGYSZERU EMBEREK GONDOLATAIT,OROMEIT ES BANATAT EGY EGESSZE FORMALJA ES IGY ADJA MEG AZT A MAS NEPEKNEL ISMERETLEN MUFAJT,AMIT MI,MAGYAROK UGY HIVUNK,HOGY MAGYAR NOTA.
AHOGY A NOTA IS TARTJA:"AKINEK NOTAJA NINCSEN,ANNAK SZIVE SINCSEN".

 

 

 


MusicPlaylistView Profile
Create a MySpace Music Playlist at MixPod.com

 

 

 

 

 

 

 

Na ennél a csoda szép nótánál már kidölök és csak bőgni tudok eszméletlen az elődása.
Arra törekszünk, hogy aki szereti a népdalokat és a magyarnótát, az szívügyének érezze megtartani azáltal, hogy hallgatja és énekeli. Aki számára pedig még ismeretlen ennek hagyománya, lehetosége nyíljon megismerésére ezen oldal segítségével is. Nemes célunk, hogy Önökkel együtt közösen ápoljuk a magyar kultúrát, oseink hagyományát, hogy e mufajok a jövoben is tovább virágozzanak.
A közös éneklés, a szívbol jövo nótázás összekovácsolja az embereket, erosíti a közösséget és olyan baráti légkört teremt, amely derut hoz valamennyiünk számára. Reméljük, hogy ez a nóta csoport elnyeri az Mindenki tetszését és bizalmát.

 

 

 

 

 

 

Találtam valakit aki szívbol énekel, szépen, és? érthetően, imádom ahogy énekel B Toth Magdát.

B Tóth Magda


SMIDÉLIUSZ ÉVA


Erdélyi gyökerü,ezüstkoszorús magyarnóta énekes akinek több éve Kónya Zita forgatja a lemezfelvételeit a KÉZDIVÁSÁRELYI RÁDIÓBAN.
Magyarországon,mint magyar állampolgár írásos és telefonos kérvényt adott be Sánta Béla zeneszerzo barátjával Birinyi József elnök úrnak,hogy a magyar nóta méltó helyére kerüljön,mint HUNGARIKUM ,
melynek O volt az ötletadója.


Május végére lesz a határozat,hogy a többi hungarikum besorolásához ez nyilatkozatban megmutatkozhassék.Magyarországon a Kerepes rádió,az MR6,és a C rádió is közvetíti idonként
a dalait.


KEDVES NÓTA KEDVELO BARÁTAINK !

ORÜLJÜNK , HOGY ILYEN GYÖNGYSZEMEINK VANNAK, AKIK SZIVÜNKHÖZ KÖZEL HOZZÁK NEMZETÜNK
KINCSEIT AMELY FELVIDITJA A LELKÜNKET.

 

 

SZERESSÜK ÉS TÁMOGASSUK OKET MUNKÁJUKBAN.

 

 

 Szeretettel üdvözöljük Tiszteletbeli és támogató tagunkat Visser Ágnest!

 

Szeretettel üdvözöljük  új Tiszteletbeli tagunkat

 

 

 

Bognár Gyula vagyok.

 

 

Eddigi eloadómuvészi-, zenészi-, zeneszerzoi munkásságommal, jövobeni zenei terveimmel, a magyarnóta iránti elkötelezettségemmel szeretnélek megismertetni.

 

 

  A  MAGYARNÓTA

 

 

Zenetörténeti feljegyzések azt igazolják, hogy a XIX. század magyar zenei élete egyre jobban bekapcsolódott az európai zenei áramlatokba. Egyik jelentos forrás a verbunkos zene. A népies mudal ( a magyarnóta)az elnyomatás korszakaiban a nemzeti érzés táplálója, erosíti az ellenállás szellemét, egyben a társasági élet egyik jelentos kifejezoje... (tovább....)

 

Beszélgető fórum

Kozma Incy Szép dalok,Vajdasági énekesnő előadásában.

Bertalan Katalin kezdeményezte. Utolsó válasz Bertalan Katalin Okt 10, 2012 által. 3 Válasz

2:41                   …Folytatás

A magyarnóta nagyjai a halhatatlanok-Jákó Vera

Bertalan Katalin Márc 23, 2012 kezdeményezte. 0 Válasz

" Zene nélkül lehet élni ,de nem érdemes!"Állitotta -Kodály ZoltánA magyar nóta nagyjai ,akik már nem énekelnek nekünk új dalokat,de amit itt hagytak ,mindig balzsamozzák szivünket ,lelkünket,s igy…Folytatás

ÖRÜLJÜNK , HOGY ILYEN GYÖNGYSZEMEINK VANNAK-Szabó Eszter-Drágán Lajos nótázik nekünk

Bertalan Katalin kezdeményezte. Utolsó válasz 1rpt2kk1v1lf4 Márc 16, 2012 által. 2 Válasz

KEDVES NÓTA KEDVELO BARÁTAINK ! ORÜLJÜNK , HOGY ILYEN GYÖNGYSZEMEINK VANNAK, AKIK SZIVÜNKHÖZ KÖZEL HOZZÁK NEMZETÜNK KINCSEIT AMELY FELVIDITJA A LELKÜNKET.Volt-e már szívedben fájdalom - Szabó…Folytatás

Üzenőfal

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Nagyváradi Nemzetközi Magyar Nóta és Operett Klub –nak.


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Január 24, 2017-on 6:10pm-kor


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Augusztus 9, 2016-on 8:25pm-kor
ZENESAROK 
Sárdy János 
Nem mindennapi életpálya az övé . tulajdonképpen nem is igen sorolhatjuk a nótaénekesek közé Sárdy Jánost , bár szép számmal énekelt magyar nótákat is . .Kántortanítóként indúlt a nagybetüs Életben .szép ,különleges csengésü hangjára egy alkalmi ünnnepségen figyelt fel valaki , és bár első meghallgatása ...kútba esett , egy jófülü korrepetitornak köszönhetően --Palotai Árpádnak hívták -- hangjának képzése és saját sorsa is " sínre kerűl " és elindúl a hírnév útján :Mind a budapesti Operaház , mind az Operettszinház sokat foglalkoztatta , leginkább az énekesszinészi státusz az övé ..... aki valamennyire is ismeri csodálatosan szárnyaló hangját , talán elfogadja hogy méltán emlékezünk rá ( egyébbként születési évfordulója nem is olyan régen , julius 27-én volt , születési éve :1907 ) 
Zenés szerepeinek a száma , - ha jól számoltam - 30 körűl mozog , érdemes utánanézni - utánaolvasni csodálatos repertoárjának ! . Filmes szerepei meghaladják a 20 - at , érdekes adalék , hogy ezek mindegyike ..kettő vagy három kivételével mind az 1940 - es években készűltek . 
Talán nem csak nekem sokatmondó tény . hogy 33 évnyi énekesi pálya után az akkori idők ( 1969 - ben hunyt el ) kultúrkorifeusai Sárdy János munkásságát - tehetségét csak egy Érdemes Müvész - díjjal honorálták ...... 
.Szerény , cseppet sem hivalkodó sírja a budapesti Farkasréti temetőben található , jelen sorok szolgáljanak kegyeletűl az egyik legcsodálatosabb hangu magyar énekesnek , Sárdy Jánosnak ! 
( kocsordi Nagy Béla )
Nagy Bela fényképe.
Nagy Bela fényképe.
Nagy Bela fényképe.

CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Július 18, 2016-on 10:02pm-kor


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Július 18, 2016-on 10:01pm-kor

Ma Debrecenben fájó szívvel kísértük utolsó útjára Balogh Imrét, a mi nótaszerető kedves barátunkat, nótaénekest, és kiváló nótaműsorok szervezőjét.
Drága Imre!
Köszönjük, hogy voltál nekünk, köszönjük, hogy ismerhettünk, köszönjük a vidám nótás perceket, mindent - mindent nagyon köszönünk! Nagyon fogsz hiányozni, szívünkben, emlékeinkben örökké velünk maradsz!
Isten Veled, nyugodj békében!

Bertalan Kata fényképe.
Bertalan Kata fényképe.
Bertalan Kata fényképe.
Bertalan Kata fényképe.
Bertalan Kata fényképe.

CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Július 18, 2016-on 8:31am-kor

Ma Debrecenben fájó szívvel kísérjük utolsó útjára Balogh Imrét, a mi nótaszerető kedves barátunkat, nótaénekest, és kíváló nótaműsorok szervezőjét.
Drága Imre!
Köszönjük, hogy voltál nekünk, köszönjük, hogy ismerhettünk, köszönjük a vidám nótás perceket, mindent - mindent nagyon köszönünk! Nagyon fogsz hiányozni, szívünkben, emlékeinkben örökké velünk maradsz!
Isten Veled, nyugodj békében!

Bertalan Kata fényképe.

CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Július 7, 2016-on 12:45pm-kor

Ez igen nagyon jó ötleteket kaptam, ha nincs valamilyen szerszámom.

Apró trükkök, mégis sok bajlódástól óvhatnak meg, ráadásul csak néhány másodperces mutatványok. Összegyűjtöttünk nektek 10 apró kis trükköt, ami megkönnyíti az életed! Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
BUZZBLOG.EU


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Július 7, 2016-on 11:43am-kor


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Július 7, 2016-on 11:41am-kor


CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Július 6, 2016-on 10:09pm-kor

A nagyváradi Kataning Egyesület tagjai és rajongói , fájjó szivvel búcsuznak egy igazi jó baráttól.
Őszinte részvétünk a gyászoló családnak,és neked is drága Ica!

Minden érzelmi kapcsolat megszűnése a halálélményhez hasonló.
Nem azt éljük meg, hogy kiléptünk egy ismerős sugárzás hatókörzetéből,
hanem hogy az egész megszűnt örökre. Nincs adás, nincs vétel többé.
Ő pontosan annyit volt képes adni, ő pontosan olyan volt, 
amilyenné formálta élete során a rá ható több millió tényező. 
Nem tudott jobb lenni hozzád, ezt a szívrepesztő tényt, így ahogy van, 
el kell fogadni. 
Ez az érzelmi szeretet nagy tragédiája. Ha nem érinthetem,
ha nem érezhetem -, akkor nincs is. Elment, elutazott, meghalt.
Szívünkben örökké élni fog!

Nemzetközi Magyarnóta és Operett Klub Nagyvárad fényképe.

CREATOR
HozzászólásokBertalan Katalin által a Július 6, 2016-on 10:09pm-kor

Az utolsó fellépése Balog Imrének Nagyváradon.
Akkor már sejteni lehetett,hogy nagy a baj,azonban Őt ismerve bíztunk a lehetetlenben,abban hogy a halál nem fogja tudni legyőzni.Mindig is csodáltuk ,erős egyéniség volt,most azonban alulmaradt egy nagyon kegyetlen kórral szemben.Tele volt tervekkel,pedig már Ő is érezte,nem sok van hátra,de ezt soha nem mutatta ki.Imrét nem olyan fából faragták.Mégis elment,ez egyszer köszönés nélkül oda,ahonnan már nincs vissza út.Nyugodjál békében drága barátunk,álmod legyen csendes.Részvétünket fejezzük ki a feleségének és családjának.

Nemzetközi Magyarnóta és Operett Klub Nagyvárad fényképe.
 
 
 

KATANING TV

OLDAL FORDÍTÓ

TÁMOGATÁS

                 
***

HA TEHETED TÁMOGASD A KATANING OLDALT!

                  KÖSZÖNJÜK!!!

ISTEN HOZOTT!

***


FACEBOOK

MÁR A FACEBOOKON IS MEGTALÁLSZ MINKET! LIKE-OLJ BENNÜNKET OTT IS!!!

Születésnapok

Mai születésnapok

ADMINOK

*******

ooo

***

***

***

free counters

***

*******

Profilkártya

Betöltés...

© 2022   Created by Bertalan Katalin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek

***

*** ***