KEDVES KATANING TAGOK KÉRÜNK MINDENKIT HOGY ÜZENŐFALÁN ÉS PRIVÁT ÜZENETEIBŐL AZ 1 HÓNAPNÁL 

RÉGEBBI ÜZENETEKET ÉS KÉPEKET   KITÖRÖLNI SZÍVESKEDJETEK  HOGY NE TERHELJÜK TÚL AZ OLDALT.   A SAJÁT OLDALON LÉVŐ KOMMENTEKTŐL JOBRA EGY PICI PIROS +  OTT TÖRÖLHETŐ.

Kedves Barátaink ! A Faliujságon lehet üzenni egymásnak. A Körpanoráma csoportban is lehet nézni Tévé műsort és sok szép tájat is nézni.Kellemes időtöltést kivánunk Mindenkinek!

Kedves Barátaink! ÚJDONSÁG  A NING RÉSZÉRŐL.       !!!

 Ez egy zárt közösség oldal ,ahol   2010. óta a szabadidejét szeretetben,békességben együtt töltő csapat értékes Tagjává váltunk. AZ OLDAL  nem  FIZETŐS  Ezért kérek mindenkit aki velünk akar maradni hogy hivja meg barátait az oldalra .

Kivánunk mindenkinek kellemes idötöltést az oldalon.

                                !                                          

Harmadik lecke

Harmadik lecke - szaporítás, fogyasztás

 

Az eddigiek felhasználásával már változatos egyenes vonalú dolgokat köthetünk, lássuk mivel lehet alakítani a kötött darab formáját.

 

1. Szaporítás - increasing: cél, hogy megnöveljük a sorban lévő szemek számát, lehetőleg úgy, hogy minél egyenletesebb maradjon a kötés képe.

A kötésleírás adja meg, hogy a sorban hányszor és hol szaporítsunk. Ha a munkadarab két szélén tesszük, akkor is kell hagynunk 1-1 szélszemet a szaporítás előtt/után. Előre bocsátom, hogy erre is van többféle megoldás, nézzünk egy jól használhatót.

 

- make one (M1) : lényege, hogy két szem közé csempészünk be egy újabbat. Lekötjük a szaporítás előtti szemet, majd a jobb tűvel a következő szemhez harántul futó szál alá nyúlunk és a bal tűre emeljük.

 

szaporítás1

 

szaporítás2

 

A jobb tűvel jobbról balra szúrunk a képződött hurok hátulsó szára elé és a sima kötésnél látott módon húzzuk át a fonalat. Az új szem a jobb tűre kerül.

 

szaporítás3

 

szaporítás4

 

szaporítás5

 

Ha jobban megnézzük, ezzel a felvett szálat megcsavartuk, ez fontos ahhoz, hogy ne legyen lyuk a kötésünkön a szaporítás miatt.

 

 

A következő szemet a mintának megfelelően simán , fordítottan stb. kötjük le. A következő sorban szintén a mintától függően kötjük a megadott szemet a szaporított szemre. Leggyakrabban sima sorban szaporítunk és a következő sorban fordított szemet kötünk a szaporításra.

 

 

2. Fogyasztás - decreasing: Nagyon gyakran fontos, hogy a fogyasztással ne csak a szabásmintának megfelelően csökkentsük a sorban lévő szemek számát, de a megfelelő módon fogyasztva a kötésminta képét is befolyásoljuk. Ha a kötés színén a sima szemek dominálnak, kétféleképpen fogyaszthatunk, meghatározva ezzel, hogy merre "dőljön" a fogyasztás vonala. Az alábbi fogyasztási képeket akkor kapjuk, ha minden sima sorban fogyasztunk, a fordított sorokat pedig változtatás nélkül kötjük le.

 

fogyasztás1

 

fogyasztás2

 

 

- sima összekötés - knit 2 together(k2tog): mintha sima szemet kötnénk, balról jobbra szúrunk a szembe, de egyszerre két szembe csúsztatjuk a jobb tűt és ezeket egyben kötjük le (miután beleszúrtuk a jobb tűt a két szembe, pici mozgatással lazíthatjuk a szemeket, hogy könnyebben lehessen majd áthúzni rajtuk a fonalat). Ezzel a jobb tű felé dőlő fogyasztást kapunk.

 

sima összekötés1

 

sima összekötés2

 

sima összekötés3

 

 

 

- a bal tű felé dőlő fogyasztás - slip, slip, knit(ssk) = csúsztat, csúsztat, simán összeköt: a bal tűről lekötés nélkül átcsúsztatunk 2 szemet a jobb tűre. Majd a bal tűvel balról jobbra az átcsúsztatott szem jobb tű mögött lévő szára mögül a szembe szúrva visszacsúsztatjuk előbb az egyik, majd a másik szemet a bal tűre.

 

ssk1

 

ssk2

 

Így mire visszakerül a szem a bal tűre, az eredetileg hátul lévő szára lesz elől. Ezután jobbról balra beleszúrva mindkét szembe simán összekötjük őket.

 

ssk3

 

ssk4

 

ssk5

 

 

 

Ritkábban használt, fordított fogyasztás:

- 2 szemet fordítottan összekötünk - purl 2 together (p2tog): olyankor hasznos, ha fordított minta van a kötésünk színén. Mintha fordított szemet kötnénk, a fonalat a munka elé vesszük és a jobb tűt egyszerre két szembe szúrva azokat a fordított szemnek megfelelően egybekötjük.

 

fordított fogyasztás1

 

fordított összekötés2

 

 

Ezekkel a módszerekkel 1-1 szemet tudunk fogyasztani/szaporítani. A több szemet változtató technikákat egy későbbi leckében mutatjuk majd.

 

 

Javaslat a gyakorláshoz: 

 

Annyi mindent tudunk már, igazán köthetnénk végre valami konkrétan használhatót is. Tessék parancsolni! :)

 

kismamusz1

 

Kössünk egy egyszerű mamuszt, gyakoroljuk a lusta kötést, a passzét és a szaporítás/fogyasztást. Vastagabb gyapjúfonalat ajánlok hozzá, hogy elég rugalmas legyen.
Szedjünk fel 4 szemet a tűre. Kössünk egy sima sort, majd folytassuk lusta kötéssel (minden sor sima) úgy, hogy minden második sor elején és végén szaporítunk 1-1 szemet. A megfelelő szélesség elérése után (1-2 centivel legyen rövidebb a tűn lévő szemsor, mint a lábfej hossza) 2 sima 2 fordított passzékötéssel kössünk a talpszélesség + 3 - 5 cm eléréséig , majd újra lusta kötés, úgy, hogy minden második sorban fogyasztunk 1-1 szemet a sor két szélén. A sor elején ssk-val, a végén k2tog-rel.
A kötésnél legyünk lazák, méregessük a lábfejhez a készülő darabot, és ha esetleg nem stimmel, bátran fejtsük le a kérdéses részt és kössük újra a megfelelő méretig.

Egyébként is fontos, hogy merjünk fejteni. Ne sajnáljuk az addig beletett munkát, mert ha a rossz részt benne hagyva kötjük meg a kiszemelt darabot, lehet, hogy az egész használhatatlan lesz és akkor dolgoztunk igazán hiába.

 

Az utolsó 4 szemet hagyjuk a tűn. Folyt. köv. A kötés befejezése is a következő lecke anyaga lesz.

 

kismamusz2

 

Én a mintadarabot 28-29-es lábra, vastag fonalból, 3,5-ös tűvel kötöttem.

4-ről 28 szem szélességűre szaporítottam a lusta részben és a 28 szemmel 25 sor passzé készült.

 

Kötős okosságok:

A kötéspróba - nagggyon fontos része a kötésnek! Gyakran felesleges időpocsékolásnak tartják, de főleg olyan daraboknál, ahol lényeges, hogy stimmeljen majd a méret, elengedhetetlen. Ha készítünk egy 20 szem x 20 soros próbát a kiválasztott fonallal az adott mintából, lemérve a szélességét, magasságát kiszámíthatjuk a kezdéshez szükséges szemszámot és támpontot kapunk a sorok számának kalkulálásához. Nem utolsósorban ismerkedünk a fonallal és élőben is láthatjuk, hogy milyen klassz lesz az a minta, amit kötni fogunk. (Ha 20-tól eltérő szemszélességű mintával tervezünk dolgozni, a kötéspróbát úgy készítsük, hogy egész számú - de legalább egy teljes - mintát adjon ki.)

A kötésleírás - az amit nagyon alaposan át kell tanulmányoznunk. Szóról szóra, az egyes részeket akár többször is, mert ha valami felett átsiklunk, nem fogjuk érteni, miért csúszott félre az egész munkánk. Ha elsőre értelmezhetetlennek tűnik a leírás, kezdjünk el kötni (erre is jó a kötéspróba), mert a gyakorlatban biztosan rá fogunk jönni, hogy miről is van szó.

 

Jó kötést kíván Ahama!


a fordított minta oldalán szeretnék fogyasztani a két szélen úgy, hogy szimmetrikus legyen az összekötött szemek dőlésiránya (a sima oldalon). A 2 szem fordított összekötésének 'inverzére' lennék kíváncsi.

Gyors szöveges válasz a következő: a jobb tűvel jobbról balra szúrunk a két összekötni kívánt szembe, de nem kötjük le őket csak átemeljük a jobb tűre. A bal tűvel a hátsó szár mögül előre szúrva visszavesszük mindkét szemet a bal tűre - így a szemek eddigi elülső szára kerül hátulra. Az összekötéshez a fonalat a munka elé vesszük és a jobb tűvel hátulról, balról jobbra szúrva a két szembe, a fonalat hátrafelé áthúzzuk egyszerre a két szemen. Remélem így érthető. Holnap, ha lesz egy kis fény, csinálok róla videót és belinkelem.

a csavart fordított szemösszekötés videója:

 

Jó kötést kíván Ahama!

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Kézimunkázzunk közösen –nak.

KATANING TV

OLDAL FORDÍTÓ

TÁMOGATÁS

                 
***

HA TEHETED TÁMOGASD A KATANING OLDALT!

                  KÖSZÖNJÜK!!!

ISTEN HOZOTT!

***


FACEBOOK

MÁR A FACEBOOKON IS MEGTALÁLSZ MINKET! LIKE-OLJ BENNÜNKET OTT IS!!!

Születésnapok

Mai születésnapok

ADMINOK

*******

ooo

***

***

***

free counters

***

*******

Profilkártya

Betöltés...

© 2022   Created by Bertalan Katalin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek

***

*** ***