KEDVES KATANING TAGOK KÉRÜNK MINDENKIT HOGY ÜZENŐFALÁN ÉS PRIVÁT ÜZENETEIBŐL AZ 1 HÓNAPNÁL 

RÉGEBBI ÜZENETEKET ÉS KÉPEKET   KITÖRÖLNI SZÍVESKEDJETEK  HOGY NE TERHELJÜK TÚL AZ OLDALT.   A SAJÁT OLDALON LÉVŐ KOMMENTEKTŐL JOBRA EGY PICI PIROS +  OTT TÖRÖLHETŐ.

Kedves Barátaink ! A Faliujságon lehet üzenni egymásnak. A Körpanoráma csoportban is lehet nézni Tévé műsort és sok szép tájat is nézni.Kellemes időtöltést kivánunk Mindenkinek!

Kedves Barátaink! ÚJDONSÁG  A NING RÉSZÉRŐL.       !!!

 Ez egy zárt közösség oldal ,ahol   2010. óta a szabadidejét szeretetben,békességben együtt töltő csapat értékes Tagjává váltunk. AZ OLDAL  nem  FIZETŐS  Ezért kérek mindenkit aki velünk akar maradni hogy hivja meg barátait az oldalra .

Kivánunk mindenkinek kellemes idötöltést az oldalon.

                                !                                          

Kötősuli Ahamával - 4. lecke

Kötősuli Ahamával - 4. lecke

Negyedik lecke - leláncolás, oldalsó szél

 

 

Elkészült darabjainkat a következők szerint fejezhetjük be:

 

 

1. Leláncolás - binding off (bo)

 

- befejezés a sima oldalon: az utolsó előtti sor utolsó szemét lekötés nélkül emeljük át a jobb tűre. Az utolsó sor első és második szemét simán lekötjük - így mindkettő a jobb tűre kerül - és a bal tű segítségével az első szemet áthúzzuk a második felett. Majd újabb sima szemet kötünk, az előző fogyasztásból a jobb tűn maradt szemet átemeljük rajta, és így folytatjuk a sor végéig.

 

simalelancolas1

 

simalelancolas2

 

simalelancolas3

 

 

 

A végén néhány centiméteres szálat hagyva elvágjuk a fonalat és áthúzva az utolsó szemen záró csomót képzünk. A leláncolás képe sima szemekből álló láncot mutat.

 

simalelancolaskesz

 

 

- befejezés a fordított oldalon: a módszer hasonló, csak a szemeket fordítottan kötjük le, az áthúzás ugyanaz, mint előbb. A végső kép illeszkedik a fordított oldal képéhez.

 

forditottlelancolas1

 

forditottlelancolas2

 

forditottlelancolas3

 

forditottlelancolaskesz

 

 

Ez is úgy működik, mint a sima kötés: egyik oldalon sima, a másikon fordított képű eldolgozást kapunk, úgyhogy nyugodtan választhatjuk a számunkra könnyebb leláncolásmódot, csak vigyázzunk, hogy a kötés megfelelő oldalán tegyük.

- és ha valaki nagyon ügyel a részletekre, akkor pl. a 2s2f passzét lehet úgy is befejezni, hogy a mintának megfelelően, a leláncoló sorban is váltogatjuk a sima és fordított szemeket.

 

2s2fpassze

 

Itt is érvényes a se túl lazán, se túl szorosan elv. Minél többet csináljuk, annál inkább ráérzünk majd.

Ha önálló darabot kötöttünk és nem pl. egy pulóver egy részét akkor a fonalvéget most kell eldolgoznunk, nagylyukú tűbe fűzve, vagy horgolótűvel behúzogatjuk a szemek közé.

 

 

 

2. Az oldalsó szélekről

 

Kötött darabjaink oldalsó szélének minősége is fontos részlet. Ha önálló darabot kötünk, hozzátartozik az összképhez, több részből álló daraboknál pedig az összevarrás képét befolyásolja.

A leírásoknál mindig figyeljünk arra, hogy van-e szó szélszemekről. Van, hogy egyértelműen kiderül, hogy kell-e velük számolni a mintánál vagy sem. Ha nincs erre külön utalás, főképp bonyolultabb mintáknál célszerű a sor elején és végén 1-1 plusz szemet felszedni, és ezekkel alakítani tetszetősre az oldalsó széleket.

 

Az első leckében volt már szó a sorszéli szemekről. Ott azt a megoldást említettem, hogy az utolsó szemet simán átemeljük a jobb tűre és a következő sort a minta szerint kötjük. Nézzünk most két másik variációt:

 

 

- sima szél: függetlenül az éppen abban a sorban kötött mintától, a sor utolsó szemét fordítottan kötjük le, a következő sorban pedig az első szemet simán átemeljük a jobb tűre. Láncszemekből álló szélt ad, több részből álló projekteknél hasznos az összeillesztéshez.

 

simaszel

 

 

 

- fordított szél: hasonlóan alakítjuk ki, csak a sor utolsó szeme mindig sima. A szél kicsit merevebb, göbösebb lesz, tartást ad az önálló darabok oldalának.

 

forditottszel

 

 

 

 

Javaslat a gyakorláshoz:

 

Kössünk még pár sort az eddigi próbadarabjainkra, amikkel gyakoroljuk a kétféle oldalsó szél kötését, majd láncoljuk le őket sima és fordított szemekkel.

A mamuszt is be tudjuk így fejezni. Varrjuk össze a sarkokat és az orrarészeket. Néhány láncszemből készítsük el a gomblyukat és varrjuk fel a gombot.

 

mamusz

 

 

 

Kötős okosságok:

 

- Mit tegyünk, ha leszaladt egy szem?

Semmiképp ne fejtsük le az egész munkánkat :). Ha még ugyanabban a sorban vagyunk, bontsuk vissza szemenként a sort, a leesett szemet emeljük vissza a bal tűre - vigyázzunk a szárak irányára!- és kössünk egyszerűen tovább.

 

Ha pár sorral később fedezzük fel, egy horgolótűvel szúrjunk bele a sima oldalon elölről a leszaladt szembe, és húzzuk előre a felette lévő két szem közötti harántszálat. Az új szemből nem is kell kihúzni a horgolótűt,  felfelé haladva ugyanígy mindig előrehúzzuk a soron következő harántszálat, amíg el nem értünk a legfelső sorig, ahol a szemet a bal tűre tesszük, és folytatjuk a kötést.

Ha fordított szemeket akarunk felszedni, a horgolótűt a munka mögött tartjuk, és a harántszálakat hátrafelé húzzuk át a szemeken.

 

Horgolótű helyett a jobb kötőtüvel is felszedhetjük így a leszaladt szemet.

 

 

leszaladtszem

 

felszed

 

 

 

- Annak, aki kötésleírásokat, vagy egyszerűen inspirációt keres, és még nem ismeri, jó szívvel ajánlom figyelmébe a Ravelry kötős-horgolós alapoldalt. A kötős leírások ezreit (szó szerint!) találhatjátok meg itt, amik ingyen, vagy viszonylag olcsón letölthetők. De csupán ötletekért, barátkozni, vagy a saját munkáitokat bemutatni is érdemes ide ellátogatni.

A regisztráció ingyenes. Az angol nyelv senkit ne riasszon el, a kötősuliban is leírt fő kifejezéseket ismerve már nem lesz nehéz az eligazodás. Ha mégis akad valami probléma, szívesen segítek.

 

 

Jó kötést kíván, Ahama

 

A kötésminták a Tavaszi szél fonal korall árnyalatából készültek.

 

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Kézimunkázzunk közösen –nak.

KATANING TV

OLDAL FORDÍTÓ

TÁMOGATÁS

                 
***

HA TEHETED TÁMOGASD A KATANING OLDALT!

                  KÖSZÖNJÜK!!!

ISTEN HOZOTT!

***


FACEBOOK

MÁR A FACEBOOKON IS MEGTALÁLSZ MINKET! LIKE-OLJ BENNÜNKET OTT IS!!!

Születésnapok

Mai születésnapok

Holnapi születésnapok

ADMINOK

*******

ooo

***

***

***

free counters

***

*******

Profilkártya

Betöltés...

© 2021   Created by Bertalan Katalin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek

***

*** ***